Alimentatia - sanatea noastra


Este demonstrat: alimentatia, ceea ce mancam, felul cum gatim si locul de unde le cumparam isi vor pune mai tarziu pecetea pe sanatatea nostra. De noi depinde in mare masura sa nu ne imbolnavim de diabet, de cancer, sa nu ne distrugem ficatul, pancreasul, fierea, sa avem un sistem imunitar care sa ne apere de microbi, bacterii, virusuri si sa tina departe toti inamicii sanatatii noastre. S-a tot spus si scris despre asta, se vorbeste fara incetare, iar oamenii de stiinta nu inceteaza sa traga semnale de alarma pe toate canalele media.
"Scapa cine stie" spune, pe buna dreptate, celebrul dr. Mencinicopschi. Daca multi dintre noi nu fac nimic pentru a-si proteja sanatatea, haideti sa incercam macar cu copiii nostri sa facem ceva. Gustul pentru mancare se educa, la fel cum se educa si gustul vestimentar, si comportamentul, si manierele. Daca ne vom invata copiii sa mancance simplu, sanatos, curat vor cauta sa faca asta toata viata lor, pentru ca ... asa sunt obi[nuiti.
Din pacate, dupa '90, dupa lunga perioada de restrictii culinare am fost invadati de toate "bunatatile" pamantului, lucruri "grozave", de care habar nu aveam ca exista. Am inceput sa mancam fara oprire tot ce trecea - controlat sau nu - dincoace de granita tarii noastre, fara sa ne gandim daca e bine sau e rau. Mancam de peste 20 de ani totate chimicalele inventate pe pamant, bagam in noi fara discernamant tot ce arunca la gunoi Occidentul, roadem si rontaim orice porcarie frumos ambalata. Toate au ajuns in casele noastre inaintea informatiilor. Aflam ca sunt otravitoare acum, cand ne-am invatat cu ele sau cand unii dintre noi s-au si imbolnavit.

Pentru copiii nostri, insa, nu e prea tarziu. Haideti sa fim responsabili si sa nu le facem si lor raul pe care ni l-am facut noua. Pentru ca acum, nu mai avem nicio scuza. Nu mai putem pretinde ca nu am stiut cat de rau ne fac, caci la tot pasul exista avertismente si semnale de alarma.
Pe langa o multitudine de informatii legate de nutritie, alimentatie sanatoasa si echilibrata, gasiti aici si o sumedenie de retete delicioase si, bineinteles, sanatoase, pentru mititeii nostri. Nu ne trebuie bani multi, nici pricepere extraordinara, nici timp excesiv. Ne trebuie doar bunavointa si o dorinta uriasa de a ne hrani copilul corect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu