Cresterea in greutate a nou-nascutului

Se stie ca la nastere greutatea medie a unui nou-nascut este de 3.000 – 3.500 g. Dupa recuperarea scaderii fiziologice in greutate, cei mai multi nou-nascuti cresc cu cate 25 – 30 g pe zi. Exista insa si variatii individuale.
Deoarece majoritatea nou-nascutilor scad in greutate in primele zile dupa nastere, cu circa 5 – 10% din greutatea initiala, ei trebuie sa recupereze aceasta pierdere inainte de a creste in greutate. Asta inseamna ca, in mod normal, in prima luna cresterea este de 500 – 550 g. Bineinteles ca progresul ponderal depinde atat de greutatea de la nastere, cat si de scaderea fiziologica in greutate. Trebuie stiut si ca bebelusii cu o greutate mai scazuta la nastere, ca si prematurii, pot lua in greutate mai mult in primele luni. Sunt carti de specialitate unde se afirma ca nou-nascutii ar trebui sa creasca cu 750 g in prima luna. Practica a demonstrat insa ca nu este obligatoriu.
Cresterea zilnica este neregulata. Cresterea de 30g pe zi poate varia de la o zi la alta. Cifra este doar o medie. Micile neregularitati se compenseaza de la sine.
Cat de des se cantareste copilul nou-nascut? Nu trebuie cantarit zilnic. Pe langa stresul pe care i l-ar produce mamei oscilatiile in greutate, rezultantul nici nu ar fi relevant. Este suficient un singur control pe saptamana, la aceeasi ora, cu acelasi cantar. Rezultatul se noteaza intr-un carnetel.
Doar in cazul in care nou-nascutul este prematur, subponderal sau bolnav este necesara o cantarire mai frecventa.
In lungime, copilul creste in medie 2 – 4 cm pe luna.
(„Mama si copilul”, Emil Capraru, Herta Capraru, 1988)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu