Aerul curat, sanatate pentru copilul mic

Dezvoltarea normala a copilului tine, in mare parte, si de aerul pe care il respira. Aerul si soarele sunt foarte importante pentru ca un om sa evolueze. Oricat de bine am ingriji un copil, oricat de bine l-am hrani si la oricati doctori l-am duce, el nu va arata niciodata ca unul care petrece timp in aer liber si care se bucura de soare. Aerul curat are nenumarate beneficii: ajuta la cresterea tonusului, imbunatateste circulatia, activitatea celulara, relaxeaza. De cate ori nu am observat ca, dupa ce stau la aer curat, copiii mananca mai bine, dorm mai profund, mai linistit si prind culoare in obraji?

Sunt multe familii care pe timp de iarna nu-si scot copiii afara saptamani, poate si luni de zile de frica „sa nu raceasca”. Gresit! Oamenii se imbolnavesc nu din cauza vremii reci, ci atunci cand intra in contact cu virusuri, microbi, bacterii. Iar acestia sunt purtati de oameni indeosebi, iar in aer se gasesc indiferent ca afara e frig sau cald.
Asadar, e obligatoriu sa ne scoatem copilul la aer indiferent de varsta acestuia si de anotimp (vom evita, se intelege, vantul, viscolul, ploile torentiale, ceata densa, canicula). O fereastra deschisa nu inlocuieste in intregime o plimbare in aer liber.

In cazul nou-nascutilor, leganatul caruciorului, freamatul frunzelor copacilor, adierea vantului, ciripitul pasarilor contribuie la calmarea lor. In plus variatiile usoare de temperatura (nu cele bruste) calesc organismul copilului

Razele soarelui au o mare importanta in intarirea rezistentei copilului si in dezvoltarea lui. Cea mai importanta actiune o au razele ultraviolete care favorizeaza sinteza de vitamina D (cea care previne aparitia rahitismului). Atentie insa: expunerea la soare nu se face intre orele 11 si 17, cand ultravioletele sunt periculoase pentru organism.

Nou-nascutul poate fi dus afara?

In prima luna de viata, fiinta umana are nevoie de conditii contante de mediu, cu temperatura de 20 – 23 de grade Celsius.
In principiu, in timpul verii copilul mic poate fi scos afara (sau pe balcon, terasa) dupa primele doua saptamani de viata, iar in cursul iernii dupa 4-6 saptamani.
Scoaterea la plimbare se face progresiv, cu prudenta. Cele mai mari dificultati in scoaterea afara se intalnesc la copiii tinuti in camere supraincalzite (peste 24 de grade Celsius) si neaerisite, dar si cei imbracati prea gros, infofoliti de abia se misca. Mamele au tendinta, din aceeasi teama nejustificata de raceala, sa ii imbrace pe micuti cu flanele, multe perechi de pantaloni, ii leaga in paturi, scutece, cu doua-trei caciuli. In aceste conditii vor avea surpriza ca cei mici sa raceasca mai usor.
Asadar, cu cat diferenta dintre temperatura de afara si cea din casa este mai mare, cu atat riscurile cresc. In momentul in care sugarul va fi scos afara, va fi urmarit cu atentie: daca plange, devine palid sau se invineteste, expunerea la soare va fi intrerupta.

Din octombrie pana in aprilie expunerea la aer se va face treptat. La inceput, copilul va fi tinut in fata ferestrei deschise cateva minute. In 3 – 4 zile se va ajunge la un sfert de ora, iar peste alte cateva zile poate fi tinut in dreptul ferestrei chiar si o jumatate de ora. Abia dupa ce implineste o luna copilul va fi scos afara, tot treptat: la inceput 5 minute, apoi 10 minute, un sfert de ora, jumatate de ora pana ce se ajunge la un maximum de 1 – 2 ore.

Copilul pe care parintii nu il infofolesc, il tin in camere unde temperatura este de 20 – 23 de grade, cu timpul poate fi tinut afara chiar pana la minus 5 grade. In caz de ger mare va fi scos pe perioade mai scurte (sub doua ore).

Din mai-iunie pana in septembrie, daca este cald si frumos, expunerea se face tot treptat, dar se incepe de la 15 minute, si adaugand zilnic cate alte 15 minute. Daca nu ploua si exista posibilitatea, dupa o saptamana de expunere treptata, cand copilul s-a obisnuit cu aerul, poate sta afara toata ziua.
Nu il expuneti direct sub razele soarelui. In perioadele foarte calde, intervalul orar este cel precizat mai sus. Daca afara sunt 27 de grade chiar si la umbra, sugarul va fi tinut intr-o camera racoroasa (aerul conditionat este interzis), unde i se va da sa bea constant apa, ceai sau suc de fructe proaspat stoarse.
Nu vom infofoli copilul. Hainele vor fi din fire naturale: bumbac, in, matase naturala. In general, cand este foarte cald un body cu maneca scurta sau fara maneci este suficient.

Cum il imbracam pe timp de ger?

Primul strat de haine al copilului mic va fi un body. Apoi, fie o salopeta cu maneca lunga, fie un costum format din pantalonasi si jacheta. Pantalonasii pot fi inlocuiti cu ciorapi cu totul. Urmatorul strat de haine este format dintr-un pulover sau o jacheta mai groasa si pantaloni captusiti. La urma, geaca sau palton. Daca in loc de geaca imbracam copilul cu o salopeta tip cosmonaut, vom renunta la pantalonii captusiti, optand pentru o pereche de pantaloni obisnuiti. Daca afara nu este foarte ger si nu mergem in vizita la cineva unde trebuie sa dezbracam copilul, putem sa renuntam si la pantaloni, lasand doar ciorapii/pantalonasii de piele si salopeta tip cosmonaut.
Pe cap, copilul mic va purta cel mult doua caciulite: o bonetica din bumbac si o caciula mai groasa, impletita de preferat. Functie de temperatura se va renunta la bonetica. In cazul in care caciulita este din blana si copilul are mai mult de trei luni nu mai este necesara bonetica.
Un lucru foarte important: nu legati fularul peste fata si nasul copilului. Lasa-ti-l sa respire. Este acceptat doar in zilele extrem de geroaseca fularul sa acopere usor gura sau barbia.
(„Baby”,Crystal Monroe, 1970 „Mama si copilul”, Emil Capraru, Herta Capraru, 1988, „Mon bebe”, Pierre Jidou, 1977)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu