Scaunele nou-nascutului

De multe ori, primul scaun are loc imediat dupa nastere. Au fost cazuri cand acesta s-a produs chiar in momentul expulsiei. Urmatoarele au loc la 1 – 2 zile dupa aceea. Scaunele din primele zile poarta numele de meconiu. Sunt dense, se lipesc de scutece, iar culoarea lor variaza de la negru la maroniu la verde-masliniu. Ulterior aspectul se schimba. 

Aspectul scaunelor nou-nascutului alimentat la san este moale, pastos, uneori chiar subtire. Materiile fecale au miros usor aromat (acrisor). Au culoare galben-aurie sau galben-verzuie. In contact cu aerul devin verzui.
Numarul scaunelor este relativ variat, in medie de 1 – 3 pe zi. Unii sugari au scaune mai numeroase (pana la 6 – 7 pe zi, la fiecare supt), iar altii pot avea un scaun chiar si la doua zile. In ambele cazuri nu se ia nicio masura daca sugarul are o crestere normala in greutate. 

Scaunele nou-nascutului alimentat arfificial sunt mai voluminoase, mai consistente. Culoarea variaza in functie de laptele utilizat, de la galben deschis la maroniu. Mirosul este mai intepator. La acesti sugari se urmareste cu atentie consistenta scaunelor: in caz de imbolnavire aspectul acestor scaune poate furniza informatii pretioase. 
Numarul scaunelor poate fi mai mic decat la cei alimentati natural. Cei mai multi au circa doua scaune pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu