Pozitia corpului bebelusilor

* Pozitia corpului si a membrelor. Cand este culcat pe spate („decubit dorsal”), nou-nascutul la termen are o pozitie tipica, avand toate cele patru membre indoite (flectate) si simetrice.
Capul este de obicei intors intr-o parte. Corpul urmeaza intoarcerii capului. Bratele sunt asezate langa corp, in stare de flexie (putin indoite din articulatia cotului). Degetele mainilor sunt partial stranse, degetul mare este spre palma.
Membrele inferioare sunt flectate si in pozitia externa din articulatia soldului. Membrele inferioare sunt indoite: coapsele spre abdomen, gambele pe coapse (prin flexia genunchilor), picioarele in flexie dorsala (tripla flexie). Atitudinea de flexie a membrelor, asemanantoare partial cu pozitia din uter, se datoreste tonusului crescut al muschilor flexori ai membrelor. Unele mame sunt impresionate de rezistenta pe care o intampina cand incearca sa intinda (sa deflecteze) antebratul sau gamba. Ele revin promt la pozitia initiala.

*Culcat pe burta (decubit ventral). Si in aceasta pozitie domina pozitia de flexie. Genunchii sunt situati sub trunchi sau langa acesta . Din a doua sau a treia saptamana, nou-nascutul reuseste sa-si aseze capul pe o parte si il poate ridica pentru scurt timp pentru a-l culca pe cealalta. Din cand in cand incearca sa faca miscari de tarare; aceste miscari se produc sau sunt mai active cand ii atingem talpile. Genunchii sunt indoiti pe coapse, iar picioarele pe gambe.
Tractiunea din pozitia culcat pe spate. Daca bebelusul este apucat de maini si este tras usor in sus si inainte, bratele se mentin in flexie (indoite), iar capul atarna pe spate. Dupa ce ajunge in pozitia verticala sezand (in poponet) capul cade in fata si se balabaneste intr-o parte si in cealalta.

* Simetria. Pozitia si miscarile nou-nascutului sunt aproape simetrice. La unii se observa o slaba miscare a capului spre „partea preferata”. Simetria atitudinii intre membrul drept si cel stang este aproape permanenta, fie ca este vorba de cele superioare, cat mai ales de cele inferioare. In caz ca se observa o asimetrie intre doua membre omoloage (respectiv dreptul cu stangul) aceasta poate avea o semnificatie patologica (afectiune).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu