Somnul la nou-nascuti


In primele zile, bebelusul pare ca doarme tot timpul. El nu are inca ritmul somn-veghe bine conturat. Dupa circa 7 – 10 zile somnul nou-nascutului devine mai putin adanc si apar perioade de veghe. Perioadele de somn dureaza intre 2 si 3 ore, mai rar ajunge pana la 4 ore.
Perioadele de somn din timpul zilei devin mai bine delimitate, cu toate ca somnul este mai usor.. Ele sunt intrerupte de faze de veghe tot mai lungi de la o zi la alta.

Tulburarile de somn. Circa 95% dintre nou-nascutii la termen (socotiti normali) nu au tulburari de somn; 5% dintre ei prezinta totusi o stare de somnolenta mai accentuata, dar nu profunda. In timpul cat prezinta icter fiziologic, toti sugarii devin mai somnolenti. Mamele nu trebuie sa-si faca griji in privinta celor care dorm mult, ore intregi, sarinnd peste ora mesei. Dimpotriva, motive de ingrijorare ar trebui sa fie dificultatea de a adormi si somnul foarte agitat.

Ritmul somn-veghe tine si de starea psihica a mamei. Daca mama este calma si odihnita, nou-nascutul are sansa de a fi linistit; daca mama este stresata, nervoasa, depresiva copilul va fi si el nervos si agitat.

Tulburari serioase de somn apar si daca mama care alapteaza consuma cafea, ciocolata in exces, ceai negru sau alte excitante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu