Scaderea in greutate a nou-nascutului


Am dori ca, odata ce am adus pe lume puiul pe care l-am asteptat cu atata infrigurare, sa putem sa-l luam imediat acasa, sa-l ingrijim si totul sa decurga ca in basme. Iata insa ca natura omeneasca are cateva obiectii si vrem, nu vrem face cum vrea ea. Nu se lasa induplecata nici cand e vorba de cel mai frumos copilas de pe mapamond, adica de copilul nostru.
Inca de cum a pasit pe lumea asta fiecare copil are de infruntat cateva obstacole pe care, oricat am dori, nu pot disparea.

Scaderea fiziologica in greutate. Nou-nascutul prezinta o scadere in greutate intre prima si a cincea zi de viata, care este in medie de 6%, cu limite extreme intre 3% si 10%. Proportia scaderii in greutate este in functie de:
  • momentul cand se incepe alaptarea;
  • greutatea initiala a nou-nascutului la nastere (la cei cu greutate mai mare, scaderea este mai mare);
  • ingrijirile acordatein primele zile (cantitatea de lichid administrat, temperatura mediului inconjurator, respectarea repausului nou-nascutului;
  • starea de sanatate (cei bolnavi pierd mai mult in greutate).

Scaderea fiziologica in greutate este un fenomen natural. Daca greutatea nu se recupereaza pana la varsta de 3 saptamani, inseamna ca nou-nascutul este subalimentat sau bolnav.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu