Ingrijirea nou-nascutului II

Spalarea fetei nou-nascutului se face cu apa calduta imbibata in vata sau, mai bine, tifon steril. Cel mai indicat  este ca in primele saptamani apa sa fie fiarta in prealabil. Mai poate fi folosit ser fiziologic sau apa distilata. 

Spalarea ochilor. Ochiul se sterge cu miscari dinspre unghiul extern spre cel intern, fata sugarului fiind intoarsa spre ochiul ce este spalat. Se folosesc tampoane separate pentru fiecare ochi spre a se evita trecerea unei eventuale infectii de la un ochi la altul. Daca exista secretii purulente se spala ochii doar cu ser fiziologic. 

Curatirea nasului. Se face cu blandete cu ajutorul betisoarelor speciale pentru sugari. Capatul betisorului se inmoaie in ceai de musetel sau ser fiziologic. Se introduce in nara copilui prin rasucire usoara, dupa care tot prin rotire miscarea se orienteaza de sus in jos, nu de jos in sus. Pentru a evita introducerea de microbi care  e depun pe tampoanele de vata din varful betisoarelor, ar fi bine ca macar in primele luni sa confectionam singuri betisoarele. In loc de vata sa rasucim bucati mici de tifon steril pe care sa le depozitam intr-un recipient  borcan) sterilizat si uscat.  


Curatirea urechilor. La nou-nascut urechile se curata o data la cateva zile. La sugarul mai mare se curata  ilnic. Betisoarele cele mai potrivite sunt cele cu opritor (speciale pentru copii mici). Se introduc prin miscari  delicate, de rotatie in conductul auditiv, in timp ce cu cealalta mana pavilionul se trage usor in sus si inapoi. Apoi, se vor curata foarte bine toate curburile si cutele pavilionului urechii. 

Ingrijirea unghiilor. Unghiile trebuie taiate cu regularitate. Daca sunt prea mari, copilul se poate zgaria,  indeosebi pe fata. Forfecuta folosita va fi mica, bine ascutita, cu varfurile rotunjite. Unghiile nu vor fi taiate  prea scurt pentru a se preveni formarea de unghii incarnate si pentru a nu fi dureros pentru copil. Unghiile de la maini se taie rotunjit, iar cele de la picioare se vor taia drept. Mare grija in momentul taierii: se vor lua toate masurile ca fragmentele de unghie sa nu sara pe fata bebelusului sau, mai grav, in ochi. Taierea se va face intotdeauna numai dupa baie. Seara unghiutele se vor masa cu ulei sau cu crema speciala pentru copii. La bebelusii care incep sa se tarasca, unghiile se curata cu delicatete cu varful rotunjit al unei pile de unghii si se vor spala mainile de mai multe ori pe zi, in special inainte de masa. Sugarilor nervosi, care se zgarie pe fata li se vor pune manusele. 

Ingrijirea pielii capului. Dupa ce bebelusul este imbaiat, imbracat, cu toaleta fetei, ochilor, nasului si unghiilor facuta, se trece la ultima etapa a igienei corporale zilnice: ingrijirea parului. Oricat de mic si de rar ar fi parul sugarului el se perie zilnic cu o perie de cap cu perii fini si moi care se poate spala usor. Periatul se face cu miscari blande in directia cresterii firului de par. Daca pielea este prea aspra se pot folosi cateva picaturi (foarte putine) de ulei special pentru bebelusi (sau ulei de masline fiert) cu care se va masa usor capul inainte de periere. Daca exista o predispozitie la eczema si la formarea de cruste, pielea capului se va va unge cu 10-12 ore inainte de baie cu unguent salicilic 0.5 - 1%. In urma aplicarii acestui unguent, depozitele de coji se inmoaie si cad la periaj. Ulterior, capul se va spala cu apa si sapun. Tendinta la eczema si la formarea de cruste nu trebuie neglijata, din pricina ca poate duce la leziuni importante ale pielii capului, asociate de multe ori cu infectii. Partea moale a capului (fontanela) se va peria ca si restul capului. Nu exista niciun motiv de teama ca ar fi periculos. La sugarul bolnav, caruia nu-i este permisa baia generala, este necesar ca la interval de cateva zile sa se curete cu atentie pielea capului cu o compresa umeda pentru a se indeparta urmele transpiratiei si murdaria din par; se sterge apoi excesul de umezeala si se perie capul. 
(„Baby”,Crystal Monroe, 1970 „Mama si copilul”, Emil Capraru, Herta Capraru, 1988, „Mon bebe”, Pierre Jidou, 1977)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu