Sugarul tresare, geme, stranuta ori casca. Ce-i de facut?


Orice manifestare „suspecta”a copilului pe care tocmai l-am adus pe lume ne alarmeaza. Dar avem oare motive serioase sa ne ingrijoram? Doctorii spun ca multe dintre reactiile micutului sunt normale. Ele trebuie sa existe, fac parte din procesul de adaptare a micului omulet la conditiile de viata din afara burtii unde a stat asa de bine timp de noua luni. Atat doar, ca exista niste limite intre care toate aceste manifestari pot fi considerate normale.

Tipatul. Nou-nascutul sanatos are un tipat viguros, de tonalitate mijlocie, pentru ca nu are ca efect nici tulburarea ritmului respirator si nici fenomene vasomotorii (cianoza, paloare). Tipatul unui copil mic poate furniza medicului date despre puterea generala a nou-nascutului, corzile vocale si caile respiratorii.
Cand este provocat (o intepatura, o stare de disconfort, infometare) nou-nascutul tipa si-si misca mainile si picioarele. Astfel medicul isi da seama de integritatea miscarilor. Cand tipa tare si prelungit, culoarea fetei se accentueaza, de la roz devine rosu intens. De obicei se calmeaza daca e luat in brate, daca i se da sa manance sau daca i se inlatura starea de disconfort (imbracat prea gros, prea subtire, pozitie incomoda etc.). Alti sugari normali au un tipat ascutit (nu strident sau grav) chiar si fara motiv. Dupa episodul de plans, fie adoarme, fie are o voiciune normala.
In schimb, tipatul de suferinta cerebrala este ritmat, durabil, asociat cu absenta voiciunii, strident sau slab (de abia auzit) si nu poate fi potolit prin declansarea reflexului de supt sau prin luarea in brate a copilului.

Geamatul nu se intalneste la nou-nascutul sanatos. Cand apare, chiar de scurta durata si intermitent, dovedeste o suferinta de origine nervoasa centrala sau periferica.

Iritabilitatea generala a sugarului se manifesta prin tremuraturi izolate (ce insotesc o miscare spontana dar pot surveni si in repaus); daca tremuraturile se transforma ulterior in valuri de contracturi musculare din ce in ce mai ritmate, succesive, in timp ce voiciunea se stinge, ne putem astepta la o criza de convulsii.


Din contra, un nou-nascut la termen, cu o nastere mai dificila, sau un hipotrofic (nou-nascut cu greutate mai mica) poate prezenta trepidatii ale memebrelor inferioare, dar isi pastreaza voiciunea si o buna reativitate, fara alte tulburari neurologice. Se supravegheaza cateva zile, fenomenul fiind foarte probabil datorat unei tulburari metabolice trecatoare (hipocalcemie sau hipoglicemie).
Sindromul iritativ al nou-nascutului are o semnificatie patologica minora, fara urmari, daca indeplineste doua conditii: este izolat si nu progreseaza in intensitate, in durata, in modul cum se manifesta.

Tresaririle izolate, provocate sau spontane, nu au nicio semnificatie patologica. Ele sunt normale.

Tremuraturile barbiei se intalnesc relativ frecvent la sugari in primele 2 – 3 luni , ceea ce alarmeaza pe cele mai multe mame. Chiar daca se repeta, ele constituie un fenomen normal.

Cascatul. Intre reactiile suspecte, cascatul necesita o atentie aparte. El poate fi numai de origine digestiva, dar daca este foarte frecvent poate fi semnul unei suferinte cerebrale. Se intampla insa ca si prematurii sa caste prelung si frecvent in primele saptamani, dupa care cascatul dispare.
La nou-nascutii la termen, cascatul se intalneste rar, de 1 – 3 ori in decurs de 10 – 15 minute, cat este tinut gol.

Stranutul. In primele doua luni, cand un sugar este dezbracat si vine in contact cu aerul mai rece stranuta sau urineaza. In asemenea situatii stranutul nu are nicio semnificatie, deci mamele nu trebuie sa se alarmeze si sa considere ca micutul „a racit”.

Sughitul. Multi copii sughit in primele saptamani de viata, dar acesta nu este un motiv de ingrijorare. Sughitul se poate potoli daca sugarul este luat in brate cu abdomenul lipit de corpul mamei, penstru schimbarea pozitiei bulei de aer. Alte metode: copilul va fi frecat si batutuusor pe spate, sau i se va da putin ceai caldut cu cateva picaturi de zeama de lamaie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu