Prescolarul la grupa mijlocie

La prescolarii de grupa mijlocie, cercul de cunostinte despre lumea ce ii inconjoara se largeste simtitor. Activitatea copilului devine mai variata, mai complexa: continutul jocurilor se imbogateste, activitatile obligatorii implica un efort intelectual si fizic mai mare, cunostinte mai bogate. Ca urmare, intreaga activitate psihica a copilului se dezvolta intens.

Perceptia se desprinde treptat de actiunile cu obiectele si incepe sa se desfasoare ca un proces independent, avand sarcini si moduri proprii de realizare. La aceasta varsta se contureaza pentru prima data scopul si sarcinile memorarii voluntare. In procesul de memorare se manifesta interesul pentru aspectul sonor al poeziilor, sensibilitatea pentru forma limbii, care favorizeaza invatarea rapida a versurilor.

Daca la varsta de 4 ani limbajul copilului se imbogateste destul de mult, la 4 ani jumate – 5 ani in evolutia limbajului va interveni o cotitura esentiala: dezvoltarea limbajului interior. Datorita acestui fapt, procesele de memorare si de gandire se vor putea desprinde de actiunea concreta: ele se pot dezvolta ca operatii mintale independente. In ceea ce priveste dezvoltarea limbajului, importante la aceasta varsta sunt succesele in insusirea practica a vorbirii gramaticale: legarea propozitiilor in fraze, insusirea declinarii, conjugarii etc. Interesul copiilor pentru aspectul sonor al limbii ii face sa fie atenti la pronuntare, sa se corecteze reciproc. Ei pun nenumarate intrebari adultilor pentru ca sunt foarte curiosi si doresc sa descopere fenomenele din jur.



In manifestarea reactiilor emotive, prescolarul din grupa mijlocie este mai retinut: el se conformeaza tot mai mult cerintelor educatoarei si ale colectivului de copii. In ceea ce priveste activitatea voluntara, la acesti copii se produc schimbari importante, datorita rolului pe care il are cuvantul in organizarea propriei comportari. Apar elementele conduitei voluntare: copilul isi subordoneaza actiunea unui scop dinainte fixat, putand renunta uneori la dorinte trecatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu