Pielea nou-nascutului

Imediat dupa nastere, pielea nou-nascutului are o coloratie rosie intensa si este acoperita cu un strat gros de grasime numit vernix caseosa. Unii prezinta si un strat fin de par care va disparea in timp. Stratul de vernix dispare chiar dupa prima spalare, iar pielea intra intr-un proces de uscare. Incepe sa capete un aspect fainos si se exfoliaza cateva zile, timp in care va disparea si culoarea rosiatica a pielii.
La unii nou-nascuti acesta descuamare fiziologica este mai pronuntata, in fasii mari numite lambouri, mai ales pe trunchi, talpi si palme. Aceste modificari nu impun un tratament special chiar daca memele au tendinta sa se ingrijoreze. Totusi, se impune atentie deoarece locurile unde pielea se exfoliaza prezinta porti de intrare pentru diferiti microbi. Igiena trebuie sa fie riguroasa, iar hainele fierte si calcate apasa cu fierul fierbinte. Este de preferat ca locurile cu pricina sa fie tamponate cu infuzie de musetel. Nu se vor folosi unguente cu antibiotic asa cum sunt tentate unele mamici. In circa doua saptamani, bebelusul va ramane cu o piele moale si catifelata. Cand pipaim sau apucam intre degete pielea bebelusului avem o senzatie placuta. Tesutul este in stare de tensiune, elastic si revine repede la starea initiala. Dar nu in cazul tuturor nou-nascutilor lucrurile stau la fel. 

La nou-nascutii dupa termen pielea este lucioasa sau uscata, zbarcita, descuamata, iar palmele si talpile au pielea umeda, incretita. Este vorba de asa-zisul sindrom al „mainilor de spalatoreasa”. Tesutul de sub piele este moale, la apasare ramanand urma degetului. 
La nou-nascutii prematuri, la sugarii cu diaree grava, la distrofici pielea este moale, flasca, dezhidratata. Daca o strangem intre degete (mai ales pe abdomen), cuta persista cateva secunde si revine la starea initiala foarte lent. La cei mai multi dintre bebelusi, dupa nastere se observa colorarea in galben a tegumentelor. Este vorba de icterul fiziologic. Culoarea albastruie (cianoza) a fetei si uneori a extremitatilor (maini si picioare), culoare care se accentueaza dupa tipete, este un semn ca parintii ar trebui sa instiinteze medicul, deoarece poate fi semnul unor probleme de sanatate.

Cojitele de pe pielea capului
Cojitele de pe capul copilului ne dau serioase stari de disconfort. Mai mult noua decat lui. Uneori acestea apar si pe sprancene si in spatele pavilioanelor urechilor. Aceste cruste nu presupun nimic grav, nu sunt efectul lipsei de curatenie, asa ca mamicile nu trebuie sa se simta jenate. In limbaj medical ele poarta denumirea de seboreea capului sau cruste seboreice. Este manifestarea cea mai frecventa si cea mai usoara a asa-numitei dermatite seboreice. Aceasta este o stare particulara a pielii ce se manifesta indeosebi in primele saptamani de viata si consta in secretia excesiva de substante grase, producerea de scuame si inrosirea pielii. 
Crustele seboreice se localizeaza mai ales in regiunea parietalelor si a fontanelei mari. Depozitele pot fi atat de masive incat sa duca la formarea unui strat compact, gros, grasos, aderent, uneori urat mirositor. Prin desprinderea brutala a cojilor iese la iveala pielea rosie iritata, cateodata chiar zemuinda. 
Cand cojile sunt subtiri sau fragmentate se poat inlatura dupa baie cu o perie de par speciala pentru bebelusi, foarte bland si delicat. Daca statul de cruste este gros si recidiveaza se aplica inainte de baie cu circa 10 ore un unguent salicilic 0,5 – 1% (preparat in farmacii) si se spala usor cu mana de 3 – 4 ori pe saptamana. Regiunea fontanelei se spala fara grija ca si restul capului. 

Alte neplaceri ale pielii nou-nascutului
Dorim ca bebelusul nostru sa arate perfect, ca in reclame, si ii urmarim cu atentie orice ar putea compromite acest statut atat de ravnit. Si tare ne mai mahnim cand observam ca pielea se incapataneaza sa-si arate toanele. Sa nu uitam ca rezolvarea celor mai multe probleme sta in puterea noastra. Dar pentru asta ne trebuie calm, rabdare, atentie si multa rigoare. 
Muguetul, numit si stomatita albicanta sau „margaritarel” apare la cei mai multi copii. Este vorba de pete alburii localizate pe mucoasa gurii, care devine rosie. Uneori, aceasta afectiune este insotita de dificultati la supt si de agitatie. In principiu, nu sunt periculoase prin ele insele, dar fiind date de o ciuperca (Oidium albicans) se poate propaga in intestin. Se recomanda: fierberea tetinelor, a suzetelor, spalarea sanului mamei de mai multe ori pe zi, fierberea lenjeriei. Se picura pe limba bebelusului picaturi de suspensi de glicerina cu stamicina (preparat in farmacie). Nu se badijoneaza si nu se pune glicerina boraxata! Este toxica. 
Petele albe de pe gingii. Uneori, pe marginea gingiilor nou-nascutului se observa puncte mici, albe ca si cum ar fi inceputul unei eruptii dentare. Sunt mici chisturi care dispar de la sine cu timpul.

Un comentariu:

  1. Eu de cativa ani folosesc produsele natural de la Aubrey Organics si sunt de neinlocuit. Recomand cu incredere gama de bebelusi si copii de la ei, sunt tare multumita. Eu folosesc pentru bebe de la ei lotiunea de corp naturala, sapunul natural, samponul natural si am mai cumparat si lotiunea de plaja pentru copii.

    RăspundețiȘtergere