Alimentatia mamei care alapteaza

Perioada de alaptare este una destul de dificila pentru cele mai multe mame. Daca in timpul sarcinii ne-am facut toate poftele si am putut manca aproape orice, acum atentia trebuie sa fie sporita. Pentru ca tot ce mananca mama ajunge in laptele pe care il suge bebelusul, iar starea lui de bine, sanantatea sau odihna pot fi serios afectate din cauza unui aliment nepotrivit.
In timpul alaptarii este interzisa orice cura de slabire. Kilogramele luate la nastere pot fi date foarte usor jos in timpul alaptarii tocmai datorita alaptarii in sine si unei alimentatii echilibrate din care sa nu lipseasca substantele nutritive, sanatoase. Meniul trebuie sa fie variat si sa contina proteine (carne, lactate degresate, oua, peste), grasimi sanatoase (ulei de masline, unt), fibre (cereale integrale, legume, fructe) si multe lichide (ceaiuri de lactatie, apa, zeama de compot neindulcit).
Vor fi evitate fructele in cantitate mare, fasolea, lintea, mazarea uscata, varza, conopida, care pot provoca tulburari digestive la sugar (colici, varsaturi si chiar diaree). Alimentele iuti (piper, ardei), plantele amare sau cu miros si gust agresiv (usturoiul) se transmit in lapte iar sugarul va refuza sa mai suga.
Vitaminele se iau doar la recomandarea medicului. Ele nu sunt necesare in cadrul unei diete echilibrate.
Sunt interzise cu desavarsire fumatul, alcoolul, cafeaua, ciocolata in exces.
Factorii psihologici sunt foarte importanti. Necazurile, starea de tensiune din familie, pot determina scaderea secretiei lactate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu