Pe gaura cheii in sala de nasteri


Imediat dupa nastere, copilul este supus cu repeziciune unor manevre ce au darul de a-l adapta fortat noilor conditii de viata.

  • Dezobstruarea (permeabilizarea) cailor respiratorii se face imediat dupa expulsie prin aspirarea secretiilor din faringe, cavitatea bucala si fosele nazale.
  • Sectionarea si ligaturarea cordonului ombilical. Cordonul ombilical, prins intre doua pense, va fi sectionat dupa terminarea aspiratiei nazale si buco-faringiene, apoi se va lega strans.
  • Profilaxia oftalmiei gonococice (procedeul Wilhelm Crede) se face pentru a preintampina aparitia conjunctivitei produsa de acest germen. Dupa ce se indeparteaza secretiile de pe pleoape, cu comprese sterile muiate in apa sterila sau in ser fiziologic, se picura in fundul de sac conjunctivalal fiecarui ochi nitrat de argint solutie 1% proaspata si se sterg ochii cu comprese sterile.
  • Evitarea pierderii de caldura are o importanta deosebita la nou-nascut. S-a constatat o corelatie sigura intre scaderea temperaturii rectale in decurs de o ora si mortalitate. Mentinerea temperaturii se face prin plasarea une surse de caldura in apropierea nou-nascutului si invelirea acestuia in scutece incalzite in prealabil.
  • Cantarirea, fixarea bratarii de identificare si efectuarea unui examen clinic.
  • Instalarea in salonul de nou-nascuti. Aici vor fi verificate iarasi caile respiratorii, se vor aspira din nou secretiile. Se va verifica din nou sexul, identitatea si greutatea.

Un comentariu:

  1. Bine ar fi sa se respecte toate regulile in spital. Din pacate doctorii, asistentele nu sunt interesate decat de bani, nu de actul medical in sine.

    RăspundețiȘtergere