Lasati-i pe copii sa asculte muzica clasica!

Concentrarea, autodisciplina si chiar comportamentul social au de castigat in cazul in care copiii asculta muzica clasica, se arata intr-un studiu britanic. Initierea copiilor in muzica clasica aduce micutilor numeroase beneficii, mai ales in ceea ce priveste capacitatea de invatare, informeaza Top Sante. 
La aceasta concluzie au ajuns specialistii de la Institutul de Educatie din cadrul Universitatii din Londra, care au derulat proiectul "Apollo Music", la care au participat 4.500 de elevi din ciclul primar. Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 10 ani au fost initiati in muzica clasica, efectele fiind analizate de Susan Hallam, psiholog in cadrul Institutului de Educatie. Profesorii implicati in acest studiu au observat numeroasele efecte pozitive ale proiectului. In primul rand, contrar ideii preconcepute, copiii nu sunt refractari la acest gen de muzica, declarandu-se chiar incantati de ea. S-a observat ca ascultarea acestei muzici ii ajuta pe copii sa se concentreze si sa se autodisciplineze. Pe masura ce si-au imbunatatit cunostintele muzicale, ei au progresat si la celelalte materii studiate. Acest nou studiu confirma concluziile observatiilor precedente ale specialistilor britanici, care au descoperit ca "muzica imbunatateste comportamentul social al copiilor, le permite sa copereze mai bine si chiar ii ajuta sa se descurce".
Sursa: ziare.com

Ai grija de pielea ta in timpul sarcinii!

Femeia insarcinata se poate confrunta cu o serie intreaga de dermatite specifice acestei perioade. Au loc diferite modificari la nivel hormonal si fiecare organ trebuie sa se "reorganizeze" pentru a-i face loc noului "oaspete". In ceea ce priveste pielea, schimbarile au loc mai ales la exterior. Cele mai multe femei se confrunta cu hiperpigmentarea pielii din cauza cresterii MSH-ului, un hormon care stimuleaza melanocitele, intensificand productia de pigmenti din piele. Petele maronii pot aparea pe obraz sau pe nas de exemplu. Pentru indepartarea acestora se pot face diverse tratamente precum microdermabraziunea, peeling-ul chimic sau terapia cu laser. Atentie insa: nu incepe niciun tratament fara a consulta in prealabil un specialist dermatolog. Doar acesta poate stabili ce tip de tratament ti se potriveste cel mai bine! 
 
Celulita, bat-o vina! 
Neplacuta celulita poate aparea sau se poate intensifica in perioada sarcinii. Specialistul TopSanate Betty Ratiu, consultant in slabire si tratamente corporale te asigura ca "pana in luna a treia poti face cu lejeritate masaj anticelulita/ slabire si vacuum slim insa nu pe zona abdomenului. Aceste terapii corporale se efectueaza evitand cremele anticelulita bazate pe uleiuri esentiale". Pentru a avea o piele ingrijita si catifelata, nu uita sa te hidratezi foarte bine pe tot parcursul sarcinii. Vergeturile si celulita le dau intotdeauna batai de cap femeilor insarcinate. Si pentru ca in aceasta perioada sunt mult mai sensibile, multe vad aceste probleme mult mai grave decat sunt ele de fapt. 
 

Cuptorul cu microunde – un pericol pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri

Cuptorul cu microunde este un instrument indragit in special de oamenii ocupati, dar nu preocupati de propria sanatate. In conditiile in care suntem mereu pe graba, facem multe lucruri deodata si nu suntem prezenti in ceea ce facem, a incalzi rapid mancarea (care adeseori este de tipul „ready to eat”, devitalizata, industriala), pare o metoda eficienta, pentru ca ne-am scurtat incredibil timpul de preparare a hranei. Insa, NU ESTE DELOC ASA, pentru ca folosirea cuptorului cu microunde scurteaza dramatic si timpul pana ajungem la medic! De cand a invatat sa prepare termic alimentele, omul a folosit surse de caldura cu infrarosii. Energia din cuptorul traditional actioneaza altfel asupra alimentului. Insa, cuptorul cu microunde nu incalzeste cu infrarosii, ci cu radiatie calorica si prin agitarea moleculelor de apa. Iar aceste detalii tehnice nu inseamna decat un singur lucru: microundele distrug structura nutrientilor din alimente! Cuptorul cu microunde genereaza un camp electromagnetic a carui polaritate se schimba de miliarde de ori pe secunda. Toate alimentele contin apa, iar in cuptorul cu microunde moleculele de apa se incalzesc, ceea ce afecteaza profund din punct de vedere chimic structura alimentelor, deoarece glucidele, lipidele, proteinele, vitaminele, antioxidantii si enzimele din aliment se altereaza. 
 
Stiati ca…? 
Atunci cand folosim cuptorul cu microunde, anumiti compusi toxici din recipiente – spre exemplu bisfenolul-A din sticlele de biberon si ftalatii din PET – se transfera in alimentul incalzit? Asadar, atentie parintilor care incalzesc laptele formula la cuptorul cu microunde! Ceea ce rezulta in urma prepararii unui fel de mancare la microunde nu prea mai are legatura cu ceea ce mananca omul de mii de ani. Si va dau un exemplu care poate parea ireal, dar este cat se poate de apropiat de adevar: in loc sa consumati un peste preparat la cuptorul cu microunde, consumati o rama! 
 

Cercetătorii au descoperit ce fel de părinţi au parte de copii dependenţi de internet

Un studiu nou efectuat în Grecia arată că adulţii tineri cu un „ataşament nesănătos” faţă de folosirea de internet spuneau în mai mare proporţie decât alţi tineri că părinţii lor erau stricţi şi lipsiţi de afecţiune. Cercetătorii spun că tinerii care au parte de părinţi duri, solicitanţi, care nu dau semne de afecţiune, tind să fie trişti şi să aibă probleme în a-şi face prieteni, iar aceste trăsături ale personalităţii amplifică riscul de dependenţă de Internet. „Pe scurt, a fi un părinte bun, ceea ce include căldura parentală şi afecţiune, este asociat unui risc mai mic de dependenţă de Internet în rândul copiilor”, explică autorul studiului, Argyroula E. Kalaitzaki de la Institutul de Educaţie Tehnologică din Heraklion. „În schimb, a fi un părinte rău, autoritar, neglijent şi excesiv de intruziv este asociat cu un risc mai mare al dependenţei de Internet”, a adăugat cercetătorul. Studiile asupra dependenţei de Intenet sunt relativ noi, iar unele dintre ele sugerează că acei copii care au probleme în a relaţiona cu alte persoane în realitate ar putea fi mai predispuşi la un nivel mare al utilizării Internetului. De asemenea, cei retraşi şi singuratici ar putea fi la rândul lor mai predispuşi să petreacă perioade excesive de timp pe Internet. 
 

Cum ne manipulează bebeluşii: copiii foarte mici pot plânge „prefăcut”, afirmă un specialist

Până acum, se considera că plânsul bebeluşilor este, în esenţă, un comportament neintenţionat, instinctiv, legat de supravieţuire: copiii foarte mici plâng atunci când resimt senzaţii neplăcute, părinţii putând astfel să îşi dea seama că se întâmplă un lucru potenţial periculos pentru copil. Dar, recent, opinia unui specialist japonez confirmă un lucru pe care părinţii l-au bănuit întotdeauna: unii bebeluşi pot plânge „prefăcut”, pentru a primi mai multă atenţie din partea părinţilor. Comportamentul pare a fi prezent mai degrabă la copiii care au fraţi şi surori. Un grup de cercetători conduşi de Hiroko Nakayama, cercetător la University of the Sacred Heart, din Tokio, a observat, timp de 6 luni, doi copii foarte mici şi crede că bebeluşii sunt capabili de asemenea înşelătorii, foarte ingenioase în felul lor. Filmările realizate timp de 6 luni, atunci când copiii plângeau, au fost împărţite în secvenţe de câte 5 secunde, documentând 68 de episoade de plâns ale bebeluşului „R”, în vârstă de 7 luni, şi 34 de episoade de plâns ale bebeluşului „M”, care avea 9 luni la începutul studiului. Cercetătorii au analizat prezenţa unor emoţii în minutele de dinaintea şi de după episoadele de plâns şi au constatat că, în cazul bebeluşului M, plânsul era precedat de semne de disconfort şi supărare: grimase ale feţei, sunete specifice şi o înfăţişare tristă. 
 

Ce se întâmplă în creierul copiilor care se uită mult la televizor?

Timpul îndelungat petrecut în faţa televizorului este asociat cu modificări nocive în structura creierului unui copil, modificări ce sunt cu atât mai profunde cu cât timpul de vizionare este mai lung, arată un studiu realizat în Japonia. Studiul a avut în vedere 276 de copii (proporţii aproape egale de băieţi şi fete), cu vârste între 5 şi 18 ani, care petreceau între 0 şi 4 ore zilnic, uitându-se la televizor. Scanând creierele copiilor prin tehnica rezonanţei magnetice, cercetătorii japonezi de la Universitatea Tohoku din Sendai au constatat că acei copii care petreceau cele mai multe ore privind la televizor aveau cele mai mari cantităţi de materie cenuşie în jurul cortexului frontopolar – zona anterioară a lobului frontal al creierului. Dar această cantitate mare de materie cenuşie, în această etapă a dezvoltării organismului, are un efect negativ, fiind corelată cu o „inteligenţă verbală” mai scăzută. 
 

Ce ar trebui să ştie orice părinte despre ora de culcare a copilului său?

Părinţii care îşi trimit copiii la culcare la ore care nu se sincronizează cu ceasul lor interior le-ar putea crea copiilor probleme de somn, susţine un nou studiu. În studiu, oamenii de ştiinţă au analizat, timp de 6 zile, programul de somn pe care îl aveau 14 copiiicu vârste cuprinse între 30 şi 36 de luni. Astfel, specialiştii au descoperit diferenţe legate de momentul în care începea să crească nivelul de melatonină al copiilor în timpul serii. Melatonina este un hormon despre care se ştie că promovează somnul. Aşadar, o creştere a nivelului de melatonină indica faptul că, din punctul de vedere al ceasului biologic, noaptea îşi făcea simţită prezenţa. În medie, nivelurile de melatonină ale copiilor începeau să crească la ora 7:40, cu aproximativ o jumătate de oră înainte ca părinţii să îi pună la culcare. În general, copiii adormeau abia la o jumătate de oră după ce erau puşi în pat. Totuşi, unii copii erau puşi în pat înainte ca nivelurile lor de melatonină să înceapă să crească, motiv pentru care aceştia adormeau abia după 40-60 de minute. 

Sfaturi pentru mamele care alapteaza

Sfaturi pentru mamele care alapteaza

• Majoritatea soiurilor de lapte pentru copii nu sunt fabricate din produse biologice curate. Sugarii sunt deci pasibili de-a ingera pesticide sau alte deseuri chimice, care pot provoca suferinte grave: astm, alergii, eczeme... Solutia: lapte de mama si hrana pasata, preparata din alimente curate si proaspete.
• Laptele matern intareste sistemul imunitar al copilului. Pruncii hraniti la san au mai putine probleme gastrice si respiratorii, mai putine eczeme si diabet, in comparatie cu copiii care beau lapte artificial.
• Sindromul mortii subite prin hrana este redus.
• Alaptatul creeaza o legatura privilegiata intre mama si prunc.
• Mamele care alapteaza trebuie sa se hraneasca sanatos si echilibrat. Sunt excluse cafeaua, alcoolul si medicamentele, picanteriile si alimentele care contin aditivi chimici.
• Mancati putin, dar des, pentru a va mentine un bun nivel energetic.
 

Intoleranta la gluten

Lista alimentelor cu si fara gluten. Ce este intoleranta la gluten? 
 
Intoleranta la gluten, cunoscuta sub denumirea de boala celiaca, este o boala cronica inflamatorie a intestinului subtire, ce apare in urma unei reactii conflictuale imunoalergice fata de gluten. Glutenul este o proteina prezenta in unele cereale, cu valoare nutritionala importanta, bine tolerata de majoritatea populatiei, dar destul de greu de digerat. Aceasta particularitate a sistemului imunoalergic are istoric familial, fiind ceva mostenit. Se intalneste atat la copii, cat si la adulti, femeile reprezentand circa 75% din cazurile cu aceasta afectiune intestinala. 
 
Contextul aparitiei 
Inca de timpuriu, respectiv din perioada diversificarii alimentatiei, sistemul imunitar invata sa nu atace mancarea. Majoritatea reactiilor alimentare se produc din cauza faptului ca sistemul imunitar identifica in mod eronat un aliment sau un component al acestuia. Iar inducerea tolerantei alimentare este un proces individual prin care sistemul imunitar invata sa recunoasca mancarea, fara a dezvolta reactii autoimune. Omul a co-evoluat in decursul existentei sale ca specie impreuna cu alimentele, stabilindu-se astfel o toleranta genetico-imunitara pentru alimentele consumate timp indelungat. Dar, pentru ca situatia s-a schimbat radical odata cu chimizarea si industrializarea excesiva a alimentelor si utilizarea aditivilor alimentari si a pesticidelor de sinteza, sistemul imunitar este pus in dificultate – nu mai recunoaste noile alimente si declanseaza reactii autoimune! 
 

De ce se dezvoltă mai bine din punct de vedere emoţional copiii femeilor care au consumat alcool în timpul sarcinii?

Femeile care consumă ocazional alcool în timpul sarcinii au copii care se adaptează mai bine, comparativ cu femeile care se abţin de al acest obicei. Rezultatele unui nou studiu sugerează că urmaşii femeilor care consumă aproximativ o sticlă de vin pe lună sunt mai bine dezvoltaţi din punct de vedere emoţional. Cu toate acestea, atât autorii studiului, cât şi alţi specialişti susţin că descoperirea nu ar trebui să le facă pe viitoarele mame să se apuce de băut. Experţii susţin că diferenţa s-ar putea să fie marcată de alţi factori precum stilul de viaţă al mamei. 
 
 

De ce au mulţi copii mici probleme cu somnul? Cercetătorii dau o explicaţie neaşteptată


Motivul pentru care mulţi copii adorm greu, dorm puţin şi prost şi fac tămbălău la ora culcării este acela că părinţii îi duc la culcare prea devreme, înainte ca mecanismele biologice care pregătesc organismul pentru somn să fi intrat în acţiune. Ducând copiii mici devreme la culcare, părinţii încearcă să îşi asigure câteva ore de linişte, pentru relaxare sau treburi, înainte de a se culca ei înşişi. Însă, duşi la culcare prea devreme, unii copilaşi stau treji în pat ore întregi şi ajung să asocieze statul în pat mai curând cu starea de veghe decât cu cea de somn, avertizează cercetătorii. Mulţi dintre aceşti copii ajung să se opună ideii de a merge la culcare, făcând seara scandal şi crize de nervi, iar odată duşi în camera lor, se scoală de nenumărate ori şi ies din dormitor, pentru a veni la părinţii lor. Oamenii de ştiinţă de la University of Colorado, din Boulder, SUA, care au publicat recent un articol pe această temă în jurnalul Brain and Education, afirmă că un somn bun de noapte depinde de momentul în care în organismul copilului are loc o creştere a nivelului melatoninei , un hormon implicat în reglarea ceasului intern al corpului. Nivelul acestui hormon creşte seara, pregătind corpul pentru intrarea în starea de somn.

De ce ar trebui ca toţi copiii să beneficieze de vaccinul antigripal? Un studiu clinic oferă răspunsul

Vaccinarea copiilor împotriva gripei reduce cu peste 50% riscul de contractare a acestei infecţii sau a altor maladii mai grave, precum pneumonia, potrivit unui studiu clinic ale cărui rezultate au fost publicate în New England Journal of Medicine, informează AFP. Acesta a fost primul studiu de amploare realizat pentru a evalua eficienţa vaccinului antigripal la copiii de vârste mici. Autorii săi au recrutat 5.168 de copii cu vârstele cuprinse între trei ani şi opt ani (vârsta medie a fost de 5,4 ani). Jumătate au primit un vaccin contra hepatitei A, iar cealaltă jumătate un vaccin tetravalent contra gripei, care protejează organismul contra a patru tulpini de virus. Studiul clinic, finanţat de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline, care a furnizat vaccinurile, a fost realizat în opt ţări, inclusiv în Bangladesh, Honduras, Republica Dominicană, Liban, Thailanda şi Turcia. 
 

Cât ne costă să mâncăm sănătos?

O dietă bogată în alimente sănătoase, precum legume, fructe, peşte, costă cu aproximativ 5 lei mai mult decât una în care predomină alimentele semipreparate, se arată într-un nou studiu, potrivit dailymail.co.uk. Oamenii găsesc tot timpul diferite scuze pentru obiceiurile lor alimentare proaste, de la faptul că nu le place gustul legumelor până la faptul că nu le place să gătească, iar cercetătorii au arătat într-un nou studiu că preţul alimentelor sănătoase nu poate fi adăugat pe lista motivelor adoptării unei alimentaţii nesănătoase. Cercetătorii au descoperit că este nevoie doar de o liră sterlină (5,3 lei) în plus pentru a urma o dietă sănătoasă. Deşi sunt foarte multe persoane care nu cumpără alimente sănătoase din pricina costului acestora, în realitate, diferenţa de preţ dintre legume proaspete, fructe, peşte şi alimentele semipreparate este banală, susţin oamenii de ştiinţă. Iar, dacă se iau în calcul consecinţele pe termen lung asupra sănătăţii, costurile devin insignifiante.
 

Oamenii de ştiinţă au creat o bomboană care previne apariţia cariilor

În gură există un nivel echilibrat de bacterii bune şi rele. Atunci când ne curăţăm dinţii, scopul nostru este de a elimina bacteriile care afectează dinţii şi de a le permite bacteriilor „bune” să prospere. Acum, oamenii de ştiinţă au creat o bomboană fără zahăr care conţine bacterii moarte ce se leagă de bacteriile rele, cu scopul de a reduce apariţia cariilor. De foarte mulţi ani, medicii au subliniat importanţa menţinerii sănătăţii orale. O sănătate orală deficitară este asociată cu multe boli, de la Alzheimer, la cancer pancreatic şi boli de inimă.
Pentru a promova o mai bună îngrijire orală, o echipă de oameni de ştiinţă din Berlin au creat un tip de bomboane despre care spun că a redus bacteriile rele în gurile subiecţilor implicaţi în studiu.