Alimentatia artificiala


Prin alimentatie artificiala se intelege hranirea unui sugar cu lapte de vaca sau de capra, la o varsta la care copilul ar trebui sa primeasca doar lapte de mama. Laptele poate fi praf sau ca atare.
Dintre cele doua variante, de preferat este laptele praf deoarece este controlat igienic si sanitar si este echilibrat calitativ-nutritional. Traim, insa, vremuri, cand nu toata lumea isi mai poate permite sa hraneasca un copil cu lapte praf.
Alimentatia cu lapte de vaca reprezinta o forma de hranire corespunzatoare si de succes daca sunt respectate regulile de igiena, daca laptele este de calitate, daca provine de la un animal supravegheat periodic de medicul veterinar si daca este corect preparat. Daca macar una dintre aceste reguli nu este respectata, cel mai indicat este sa renuntati la aceasta varianta. E adevarat, nimic nu inlocuieste laptele de mama (nici macar acele preparate de lapte praf care promit asemanari uluitoare cu laptele matern), insa sunt situatii cand alaptarea naturala nu este posibila. Un sugar alimentat corect cu un preparat de lapte de vaca poate fi la fel de sanatos si de multumit ca unul alaptat.
Inainte insa este vital sa cunoastem cateva aspecte legate de laptele de vaca. El este expus la murdarie sau la infectare inainte de a ajunge la sugar, chiar si daca este un lapte foarte proaspat. In primul rand, trebuie strecurat printr-o sitafoarte deasa, dublata cu cateva straturi de tifon steril. Oricat de ingrijit ar fi recoltat si manipulat, laptele contine un mare numar de microbi. Ace[tia ajung in lapte inca din timpul mulsului si se inmultesc extrem de repede in orele care urmeaza. Asta se intampla in special la caldura. In lapte se mai poate gasi si o alta categorie, care provoaca boli cu adevarat periculoase pentru un sugar (bolile din grupul Salmonella, bacili coli si bacilii dizenterici). Laptele de vaca nu va fi dat niciodata nefiert sugarului (indiferent daca este pasteurizat sau nu)


Laptele trebuie fiert obligatoriu 10 minute. Se raceste, apoi, brusc. Se pastreaza la frigider dar nu mai 48 de ore. Nu reincalziti laptele. Daca bebelusul nu a baut tot, restul de lapte se arunca.
In primele saptamani de viata, lapticul se dilueaza cu apa fiarta si racita sau cu apa de orez. Concentratia de apa de orez se stabileste de catre medicul de familie sau medicul pediatru, functie de toleranta digestiva. In prima luna, laptele se dilueaza cu apa simpla (1/2 plus 1/2, adica parti egale).
Ca si la sugarul alimentat natural, apetitul si nevoile bebelusului variaza de la o masa la alta, asa ca mama nu trebuie sa fie ingrijorata cand cantitatile variaza in cursul zilei. Sunt putini sugari care primesc aceeasi cantitate la toate mesele. Orientativ, nou-nascutul, dupa prima saptamana de viata va primi in decurs de 24 de ore intre 6 si 8 mese pe zi a cate 60 - 80 ml lapte. In medie, cantitatea de lapte consumata de un sugar foarte mic este de 160 - 180 ml lapte/kg corp/zi. Altfel spus, daca sugarul cantareste, de exemplu, 3,5 kg, el va consuma, in medie 560 - 630 ml de lapte pe zi.
In general, copilul trebuie hranit in primele saptamani din 3 in 3 ore, insa fara o punctualitate excesiva. Sunt admise devieri de 10-15 minute inainte sau dupa ora fixata. Important este ca nou-nascutul sa nu planga mult si sa nu oboseasca in asteptarea orei de masa. De asemenea, este interzisa trezirea copilului din somn pentru a fi hranit. Totusi, spre deosebire de alimentatia naturala este indicat ca cea artificiala sa fie facuta cat mai regulat. Cu timpul, sugarul isi va fixa singur ritmul meselor.
Prematurii, subponderalii, copiii cu malformatii si toti nou-nascutii care prezinta dificultati de alimentatie vor fi hraniti la intervale mici, de 8-10 ori in 24 de ore si dupa un orar fix.

Un comentariu:

  1. Cite mese poate avea un copil de 7 luni,noi suntem la alimentatie artificiala si copilul meu a incept rau sa manince doar de 3-4 ori in zi.......asati bine sau nu??

    RăspundețiȘtergere