Cum gestionam pofta exagerata de mancare

Atunci cand transformam alimentele in mijloace care ne ajuta sa trecem peste diferite stari de disconfort psihic, cand devin „portita de scapare”, „refugiul”, atunci cand traim ca sa mancam orice are un gust intens, indiferent de combinatii alimentare corecte, crononutritie, atunci cand avem pofta de ceva dulce, sarat, de cafea etc, e cazul sa ne informam cum putem rezolva aceste probleme. Pofta exagerata de mancare poate fi gestionata corect prin adoptarea unei diete diversificate, echilibrate, alcatuita din alimente integrale, naturale, ecologice. Aceste alimente trebuie asociate corect, orarul de masa trebuie respectat, nu trebuie sa sarim peste micul dejun si trebuie sa avem zilnic trei mese principale, plus gustari de fructe intre mese care sa inlocuiasca „rontaitul” de alimente tip junk food. Pentru evitarea oscilatiilor mari ale glicemiei e important sa consumam alimente naturale, integrale cu incarcatura glicemica mica, cu index de satietate/densitate ridicat. Iata cateva exemple de fructe, legume, leguminoase si carne cu index de satietate optim: mere, pere, capsuni, zmeura, kiwi, gutui, banane, mango, rosii, sfecla rosie, morcovi, ciuperci, spanac, broccoli, ridichi, fasole verde, linte, varza, mazare, pui fript sau pe gratar, vita, curcan, ton, somon, iaurt, branza de vaci slaba, paine integrala.


 
Reclamele la produsele alimentare sunt extrem de agresive si se adreseaza direct subconstientului, declansand reactii de adictivitate pentru alimentele promovate astfel. Copiii sunt extrem de sensibili la aceste reclame televizate si de aceea trebuie protejati de efectul nociv al acestora. 

Poftele femeilor gravide
Aceste pofte pot fi un semn al lipsei unor vitamine, minerale, macronutrienti, non-nutrienti din dieta femeii gravide. E recomandat ca alimentele dorite sa fie consumate, insa fara excese si daca medicul curant nu o interzice. Dieta gravidei trebuie sa fie diversificata si echilibrata, formata din alimente naturale si apa oligominerala si un stil de viata activ adaptat starii fiziologice speciale in care se afla. 

Stresul ingrasa?
Atunci cand suntem stresati nu este bine sa mancam, deoarece sistemul neuroendocrin aboleste functia digestiva, dupa care organismul are o pofta de mancare extrema. Tocmai de aceea, persoanele stresate, dupa ce trece actul de provocare a stresului, de la lipsa de foame ajung la o foame excesiva. Dupa stres simti nevoia sa mananci dulciuri deoarece creierul are nevoie de energie si de glucoza. 

Stiati ca…?
Culorile pot influenta apetitul, galben-portocaliu stimulandu-l, iar albastru reducandu-l? Deci, nu va vopsiti bucataria in galben ori portocaliu si mancati din farfurii de culoare albastra – veti vedea ca va veti satura mai repede.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu