De ce e bine pentru femeile însărcinate să ia acid folic? Un beneficiu neştiut până acum

Un nou studiu arată importanţa suplimentelor de acid folic în timpul sarcinii.

Dacă până acum se ştia că acidul folic reduce riscul de defect de tub neural la făt, acum cercetătorii britanici au aflat şi alte beneficii ale acestui supliment. Acidul folic reduce de asemenea riscul ca bebeluşul să se nască cu o greutate prea mică, spun experţii de la Universitatea din Birmingham, care au realizat un studiu în acest sens. 

La cercetare au fost analizate 108.525 de sarcini, vârsta medie a mamei fiind de 28,7 ani, iar indicele de masă corporală 24,7.

Majoritatea mamelor nu erau fumătoare. În total, 84,9% dintre mame au luat acid folic în timpul sarcinii, dar numai 25,5% dintre ele au început administrarea înainte de a rămâne însărcinate. Oricum, cantitatea de acid folic este de obicei prea redusă, spun cercetătorii şi ar trebui suplimentată. Studiul a demonstrat că riscul de subponderabilitate la naştere al fătului era cu atât mai mic cu cât cantitatea de acid folic luată de mamă era mai mare. Autorul cercetării, medicul ginecolog Khaled Ismail, spune că studiile în acest sens ar trebui continuate, pentru a se stabili doza optimă de acid folic. Greutatea prea mică a unui copil la naştere este asociată cu multe boli, dintre care unele foarte grave. Aceşti copii au un risc mai mare de a face ulterior diabet, hipertensiune, boli cardiace şi obezitate.
Sursa: descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu