Sfaturi La Cumparaturi : Fara Margarina!

Sunt destul de multe persoane care consuma margarina in perioadele de post sau parinti care pregatesc copiilor sandvisuri cu margarina. De ce? Pentru ca e mai ieftina decat untul, pentru ca o gasim disponibila de cumparat in cantitati mai mari decat untul, pentru ca vedem reclame la televizor unde ni se prezinta margarina ca un aliment sanatos, plin de vitamine, pe care il consuma copiii campionilor mondiali.

Ce scrie pe “cartea de identitate” a margarinei?

Pe eticheta margarinei scrie ”100% vegetal”. Dar ingredientele, asa cum sunt insirate pe eticheta, indica mai degraba un produs 100% artificial. Ingredientele pe care le citim in general pe eticheta margarinelor din comert sunt: apa (75%), uleiuri vegetale rafinate si uleiuri vegetale hidrogenate in proportii nespecificate, emulgator E 471 – mono gliceride ale acizilor grasi, conservanti E 202 – sorbat de potasiu (uneori poate provoca alergii), acidifiant E330 – acid citric, arome nedefinite, coloranti E 100 – curcumina (provoaca alergii), E 160b – anatto (neevaluat stiintific in totalitate).
Contine, de asemenea, vitamine liposolubile A, E, D si hidrosolubile B1, B2, B6, B12, B9 in dozele zilnice recomandate la 100 g de produs. Nu se specifica, insa, daca vitaminele sunt naturale sau de sinteza, existand o diferenta mare de biodisponibilitate intre acestea.

Traducerea etichetei

Grasimile hidrogenate si partial hidrogenate sunt periculoase pentru sanatate: pe de o parte, pentru ca ele devin saturate, iar pe de alta parte, deoarece in procesul industrial de hidrogenare pe catalizator de nichel se genereaza acizi grasi trans artificiali. Atat grasimile saturate, cat mai ales acizii grasi trans artificiali sunt cauza aparitiei aterosclerozei, a maladiilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral. Tocmai de aceea, consumul acizilor grasi trans artificiali a fost limitat in SUA si in unele tari ale UE, recomandandu-se totodata procesatorilor de alimente sa evite folosirea lor si sa le inlocuiasca cu alte surse de grasime. Margarinele au fost gandite si apoi industrializate in perioadele de lipsa (razboi, recesiune) a grasimilor animale tartinabile gen unt pentru inlocuirea acestora, nebanuindu-se insa efectele daunatoare dovedite astazi. Margarina este, practic, un aliment artificial si nu este indicata adolescentilor, bolnavilor cronici si cu sindrom inflamatoriu sistemic. Nu va fi consumata de copii, persoane cu boli cardiovasculare, cu boli neurodegenerative (maladia Alzheimer, Parkinson), cu diabet, dislipidemie, pre- si postinfarct sau pre- si postaccident vascular cerebral. Este de preferat sa cumparam in loc de margarina unt, care e o grasime animala valoroasa. Se gaseste si unt ecologic si ar fi bine sa evitati untul cu adaosuri de sare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu